Motorcyklar

Fr.v: Branäs Sven Johansson, Lissola Sven, Lissola Fred och Åker Erland.
Läs mer om Åker Erland på sidan om honom
Bild ur häftet “Åker Erland. Tusenkonstnären och riksspelmannen” Utgiven av Maluings spelmanslag och föreningen “Talö Malungsmål”

“Team Skinnarna”
Yngve Eriksson, Eddy Eriksson, Göte Eriksson i Juni 1960
Foto: Rune Ohlén

Motocrosstävling Hole

Motocrosstävlingar körde i Hole på crossbanan vid Kvarnhustäppan. Den som leder tävlingen i denna kurva är Hi-Bengt Johansson född 1934
Bild från Mass Lars Henriksson

Motocrossbanan låg vid Kvarnhustäppan i Hole
        

  

Samma plats 2 foton med åtskilliga år mellan bilderna. Foto Hans Öjes 2017

  

Fotografens placering, och fotots riktning

1949 Moto-cross Hole 01
« 1 of 7 »
1950 Moto-cross Hole 01
« 1 of 5 »

 

 

 

Arne Björklund på Zenith i Bullsjöloppet 1950. Debutantloppet: 1. Bertil Jansson 138,0. 2. Arne 139,8. Katalogheat: 1. Alf Nygren 2. Arne Björklund 3. Bertil Jansson. 
Text & bild från Karin Björklund Jönsson

 

Programblad Isracing på Bullsjön 1948 & 1950

 

1948 Isracing Bullsjön 01
« 1 of 9 »

 

1950 Isracing Bullsjön 01
« 1 of 7 »

Bilder och referat från Mikael Axelsson 

Dalarnas MK arrangerade på söndagen den tredje omgången i motocross-serien på den nya trevliga scramblebanan vid Hole i Malung. Den till omkring 2500 personer uppgående publiken var helt med på noterna och tycktes begeistrade av den kamp lagen emellan de nu fick se. Det blev Hälsingarna som triumferade i lagtävlingen med de båda dala-lagen, Pilarna och Masarna, närmast. Segern satt dock hårt inne, och om inte Pilarnas Rolf Carlsson kört sönder sin maskin i finalen hade säkert dessa vunnit. Det blev nu en annan dalkarl som tog den individuella segern, nämligen alltid säkre Alvar Strandberg. Tävlingen gick i två försöksomgångar, varvid Dalarnas MK:s egna förare Alvar Strandberg och Rolf Carlsson placerade sig främst i respektive omgång. I finalen såg det ut som om Pilarna skulle bärga hem segern men Rolf Carlsson fick ovannämnda maskinfel och tvåan Folke Björnqvist gjorde en vurpa – dock av ofarlig art. I stället ryckte den tredje av mas-lejonen Alvar Strandberg fram till ledningen, och kunde behålla denna ända till mål. Tätt efter var dock Hälsingarnas Birger Axman som med gott bistånd av sina lagkamrater tog hem lagsegern. Tyvärr var inte arrangemangen av samma klass som man brukar vara van vid, när Dalarnas MK arrangerar. Det var denna gång måldomarna och varvräknarna som inte kom överens, men detta berodde till stor del på att hemmafunktionärerna saknade rutin som annars utmärker Dalarnas MK:s tävlingar. En upplevelse var det dock att få se serie-moto-cross på en bra bana.” (ur tidningen Racing)

 

 

 

 

 

 

 

 

Länkar

2 Comments

  1. Hej,
    Jag har fotografier från motocrosstävlingen i Hole 25 september 1949 som ni har publicerat ett program ifrån. Jag fick bilderna för ca 25 år sedan av en förare som var med i tävlingen. Tror det var Börje Källström som körde för SMK Gävles lag Älgarna.
    Med vänlig hälsning,
    Mikael

  2. Vi har nu varit i kontakt via telefon och jag har fått bilder och ett tävlingsreferat som är publicerat ovan
    // Hans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *