Arjon Malung Sweden

Niss Arvid Jonsson f1912

Fiskeredskapsfabrik i Malung. Drevs av Niss Arvid Jonsson f1912

 

 

Arvid Jonsson Arjon

Under krigsåren fick Niss Oskar Jonssons lillebror Niss Arvid Jonsson en idé. Arvid var en inbiten sportfiskare men när kriget bröt ut var det mycket svårt att få tag i produkter inom sportfiske eftersom all sådan utrustning importerades från England och Amerika. Han började under små förhållanden och hade inga stora förhoppningar att få igång en tillverkning av fiskespön, men han gjorde ett försök. De lokaler som stod till förfogande var vindsutrymmet ovanpå faderns sadelmakeri, där även Jofa hade sin början. Året 1942 fick Arvid med sig Åker Erland Jonsson som konstruktör och Britt Einar Halvarsson som medhjälpare. Denna trio fick börja från början, de visste inte hur de skulle göra, och var skulle de få tag i råvara.

På den tiden fanns inga maskiner så det gällde att räkna ut och fundera fram lämpliga arbetsverktyg för den tillverkning de skulle slå sig på.Tack vare den skicklige mannen Åker Erland som konstruktör ett ord som han inte tyckte om utan kallade sig själv för ”kuckelmakare”,  allt detta löste han. Den råvara som användes vid den tidpunkten var en sort av bambu-rör som kallades tonking, men under rådande krig var det omöjligt att få tag på, varför man fick ta det som fanns, vilket blev kaserade skidstavar från den svenska krigsmakten, samt hoppstavar som användes vid trädgårdsodlingar för att stötta upp träd och buskar. Att dessa var sprukna och skamfilade gjorde inte så mycket eftersom konstruktionen innebar att de sågades i trekantsämnen som sedan limmades ihop till ett 6-kantikt spö som kallades splitcane. Nu hade F:a Arvid Jonsson kommit igång och målet var att tillverka 25 spön om dagen, men ganska snart blev efterfrågan så stor att man vuxit ur sina lokaler. Under krigsåren tillverkade broder Niss Oskar tält i Myckelbyn i det gamla bönhuset som numera är bostäder vid Malungsbladet, så dit gick flytten 1946, men problemet var att en övervåning saknades varför fastigheten blev ombyggd för någon takhöjd för fiskespön var ej nödvändig.

Åren gick och 1950-talet nalkades och i och med det  tog glasfibern över som materiel  i fiskespön, dels massivt och  rörbyggda ämnen, och dessa nya material tyckte Åker Erland var mycket intressant att exprementera med. Han sa alltid, kom ihåg att ett fint fiskespö är som ett litet konstverk, det är känsligt som en fiol, om öglan i toppen är bara ett par gram för tung kan det vara misslyckat. Arjon var det första svenska företag som tillverkade ett rörbyggt spö.  Sportfisket ökade lavinartat  i Sverige och även nya marknader i andra länder. Arjon hade ett försprång eftersom den Engelska och Amerikanska industrin hade så gott som försvunnit under krigsåren, och även dess kompetenta personal, varför en ny fabrik i anslutning till bönhuset måste byggas och tack vare Åker Erland och hans medhjälpare på konstruktionsavdelningen Martin Jonsson och Enar Lagerberg  kunde man  automatisera tillverkningen för att svara mot den stora efterfrågan.

Under dessa 17 år har Arjon-fabriken producerat i runda tal 810 km spön vilket motsvarar sträckan Malung-Köpenhamn. Arjon blev ett känt varumärke både i Sverige och utomlands, ett nordiskt spöcentrum med världsrykte, man blev tilldelad utmärkelsen The Sportsman´s Club Of America Award, for product excellence in design, craftmanship and utility, år 1958 och Kunglig Hovleverantör år 1963. Mycket av den lyckade succen av exporten hade företaget att tacka Knekt Mats Olofsson för, som anställdes i slutet av 1950-talet.

De länder som i första hand blev begåvade med Arjon-spön var Kanada, Österrike, Belgien, Danmark, Finland men även spötillverkarlandet USA. Expansionen fortsatte och företaget växte ur sina lokaler, varför den tidigare nybyggda fabriken byggdes ut, pågrund av att glasfibern blev ett mycket användbart materiel, så verksamheten riktades mot produkter som inte hörde fisket till. Några av dessa produkter kan nämnas skidstavar, pilbågar med tillhörande pilar, bilantenner, mät-spön för skogsindustrin  och massor av halvfabrikat i form av olika glasfiber stänger. De skidstavar man tillverkade var den första staven med justerbar handrem, och Toini Gustafsson-Rönnlund tog sina OS-medaljer 1968 i Grenoble med denna stav.Marknads föringen satsades det mest på den årliga katalogen Fisketur med Arjon, som spreds ut till fiskeintresserade genom bl.a sportfiske affärer,eftersom nya produkter togs fram varje år var det ett effektivt sätt  att visa alla nyheter. I slutet av 1960-talet satsade företaget på agenturer på grund av att man ville ha flera ben att stå på och några av dessa blev sidor Madshus skidor, Hagan slalom skidor, pjäxor av märket Henke, samt på fiskesidan den fiskrika wobblern Rapala, haspelrullar från franska Mitchell, fluglinor av märket Cortland .

Tillverkningen

De massiva glasfiber stängerna tillverkades av glasfiber trådar som gick genom ett bad av härdare, genom ett munstycke, lindades med en tunn tråd och därefter  genom värme, kapning till rätt längd,med påfölande slipning för att få bort den tråd som armerade det hela under processen.

Till de rörbyggda stängerna användes glasfiberväv , rullades  runt en stålkärna, teijpades, och härdades i ugnar, teijpen avlägsnades, därefter slipning och lackering.

Handtagen på de flesta Arjon-spön var försedda med kork, som importerades från Portugal, öglorna lindades på av skickliga kvinnor, och paketerades i fodral av tyg som syddes ihop som hemsömnad av duktiga damer, och därefter ut som lagervara.

Beten gjordes alla tempon på fabriken utom själva ämnet som köptes in. Målning påsättning av krokar, paketering.

Vinterfiskets produkter var pimpel spö med tillhörande beten, och den fantastiska isborren Syncro-drill, som var försedd med ställbara skär för att passa alla sorters isar.

Rullar var Arjon långt framme i tiden om en jämförelse med konkurenterna. Med hjälp av Bengt Rönnberg  uppe i Kyrktåsjö blev spinn- rullarna Champion, Comander och Fighter konstruerade, mycket avanserade, försedda med luftbrom för att motverka de förargliga backslagen. Dessa rullar fick massor med lovord i fiskepressen men tiderna förändrades och nya ruller kom ut på marknade haspell-rullar, och inkappslade-rullar. Arjon tog upp produktionen av inkappslade-rullar 555, 666 och 777, med hjälp av Ruben Weserstrand i Otterbäcken, son till Westerstands urfabrik, som hade köpt upp konkurenten Victory.

Personalen

Arjon  sysselsatte under 1960-talet ett 60-tal personer och bland trotjänarna kan nämnas Åker Erland Jonsson, Martin Jonsson, Enar Lagerberg, Sigfrid Lund, Erik Hedlöv, Knuts Nils Persson, Axel Forsed, Selim Bengtlars,Bertil Bengtlars, Bertil Albertsson.

Storsäljare

De produkter som blev en storsäljare för Arjon var bl.a. flugspöna Torne, och Strike, betena  wobblern Old Pike, Bassy som såldes i 60.000 exemplar, samt Same-spinnaren 180.000 exemplar.  Teleskopiska metspöt Weekend m.fl. blev också en succé, inga lösa delar utan alt i ett, vissa modeller förseddes med rullfäste, för att kunna användas till olika fiskeformer.

Bakom alla Arjons framgångar på konstruktions sidan, är det bara att tacka Åker Erland och hans medhjälpare, och inte att förglömma den duktige storfiskaren Selim Bengtlars som var Nordisk mästare i kasting. Hans känsla hur ett spö skulle vara i fråga om styvhet lyckades alla inblandade lösa så alla spön höll en mycket hög kvalitet.

Tyvärr drabbades Niss Arvid Jonsson av hjärtproblem, varför företaget såldesår 1972 till Astra Home Products,endast 2 år senare såldes Arjon vidare till ABU-Svängsta som lade ner det anrika företaget.

Jag får avslutningsvis ge Knekt Mats Olofsson & Co en eloge, som gav Malung och sportfiske -redskapen en fortsättning i form av Normark och Bios.

Sonen 

Henrik  Jonsson

Direktör Arvid Jonsson
Foto: Rune Ohlén (Digitaliserat av sonen Alf Ohlén)

Direktör Arvid Jonsson framför Arjons nybyggda glasfiberlamineringsfabrik.
Foto: Rune Ohlén

Direktör Arvid Jonsson
Foto: Rune Ohlén

Inne på Arjonfabriken 1959. Tillverkning av fiskedrag
Någon som vet vem personerna på bilden är? 
Foto: Rune Ohlén

Inne på Arjonfabriken 1959. Testning av hållfasthet i glasfiberstav
Någon som vet vem personerna på bilden är? 
Foto: Rune Ohlén

Inne på Arjonfabriken 1959. Någon som vet vem personerna på bilden är? 
Foto: Rune Ohlén

Inne på Arjonfabriken 1959. Selim Bengtlars och Holger Lund
Foto: Rune Ohlén

Originalfotot till framsidan av Arjons katalog 1959. 
Fotot är taget vid sjön Rogen 1958 och mannen heter Alf, efternamnet okänt, troligen från Varberg

Foto och information från Göran Paulsson

Åker Erland Jonsson f1902

Åker Erland Jonsson f1902 blev tidigt engagerad av Niss Arvid för att bygga maskiner som kunde tillverka “Split-Cane spön”.
Efter hand tillverkades även glasfiberspön i en maskin Åker Erland byggt från grunden. Maskinen blev så småningom helautomatisk och gick obemannad under nätterna

Erland konstruerade även fiskedrag, så som wobblern “Bassy”

Se även Åker Erlands egen sida

Ur häftet “Åker Erland. Tusenkonstnären och riksspelmannen” Utgiven av Maluings spelmanslag och föreningen “Talö Malungsmål”

Arjon reklam-pin
Foto: Göran Paulsson

Annons Skinnarebygd 1953

Rulle från Arjon. Bild från produktkatalog

Arjon “Torpedo”

Arjon “Split-cane” spö

   

Arjon glasfiberspö från 1960-talet “Arjon Super Six #460 6 1/4 fot

   

Arjon utrustning
Foto: Göran Paulsson

  

Arjon utrustning
Foto: Göran Paulsson

    

    

Arjon utrustning
Foto: Göran Paulsson

Arjons personal 1946. Foto från Christer Fredriksson

Arjons personal 1949.
Foto från Maj-Britt Persson

Niss Henrik Jonsson (sonen till grundaren Niss Arvid Jonsson) har kvar massor med spön och fiskeutrustning från Arjon
Sommaren 2010 lånades detta ut till en utställning i Öje. numera finns sakerna i Tännäs hos Fiskecenter som har ordnat 
ett Arjonmuseum

Nedan bilder från Arjonmuseet hos Fiskecenter. Bilderna från Henrik Jonsson

6 Comments

  1. Mycket bra sida! Använder dessa katalogsidor som Bibel…skulle bara se även katalogerna fran 1972-74

    MVH

    Kalle Kroon

      • Har köpt 2 metspön på loppis från Arjon,ska testa dom idag superpepp🤣få fisk på spön från 40talet,allt orginal utom linan såklart, första meter för i år.😁😁🎣

  2. Dear ARJON lovers,
    Resantly I got myself a Arjon fishing rod type Imperial 805 with Snappy reelholder.
    Unfortunatly most decall’s (stickers are gone. In the internet I saw an exampel:
    the ARJON logo and the Kon. Shield an also the along the rod lenght word “A R J O N “.
    Could you or anyone provide me with these decall’s / stickers?|
    Kind regards,
    Klaus Volkmann,
    The Netherlands.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *